Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár
Amszterdam

Amszterdam történet

Amszterdam, Hollandia, Történet

Amszterdam története

Amszterdam, Hollandia, Történet

„A tengeri sós levegő átható illata, a tengeri sirályok éles északi sikoltása, heringszag, a magas és keskeny oromfalas téglaépületek, zsalugátereik, ereszcsatornáik és ablakpárkányaik sokszínű mozaikjával – mindezek együtt adják meg ennek a tájnak a maga mereven hősies jellegét.” Így jellemezte Nicolas Freeling holland író Amszterdamot.

A mai Amszterdam minden látogatónak tartogat valami érdekeset; elsőrangú műalkotásokat, lenyűgöző műemlékeket és élettől lüktető, színes utcai forgatagot.

Amszterdam vizek szülötte, s máig víz veszi körül. Az első halászok 1200 körül építettek kunyhókat az Amstel folyó torkolatában. 1220 körül gát épült, amely kitűnő kikötőnek is bizonyult a mai pályaudvarnak megfelelő helyen. Az Amestelledamménak nevezett település vásárhelyként egyre élénkebb fejlődésnek indult. A Damnak nevezett környéken rakodták ki a kereskedőhajók a fát, sót és fűszereket, majd posztóval és gabonával megrakodva indultak tovább.

1369-től a város bekapcsolódott a Hanzával folytatott tengeri kereskedelembe. 1414-re 12000 lakosával Amszterdam lett a legnagyobb holland város. A virágzó kereskedőváros épületei az 1452-es tűzvészben porig égtek, ezután a házak már csak kőből épülhettek. Nem is maradt ránk több faház ezekből az időkből, csak kettő. 
1613-ban Amszterdam uralkodó osztálya nagyszabású városrendezésbe kezdett, ekkor épült a három legfontosabb csatorna, a félhold alakú Herengracht, a Keizersgracht és a Prinsengracht. A Nordzee Kanalt 1846-ban nyitották meg.

Amszterdam építészeti egységét a különböző negyedek kulturális önazonossága adja, ez őrzi meg számunkra, mint Európa egyik legkülönösebb, leghangulatosabb városát.
A óvárosban minden sarkon történelmi nevezetességre bukkanni, képpel díszített oromkőtől kezdve régi hajóműhelyeken keresztül egy gracht (csatonra) menti ház padlása alatti titkos templomig.

Csaknem 750 műemlékvédelem alatt álló épületet találunk Amszterdamban. 1999-ben a teljes belvárost műemlékvédelem alá helyezték. Amszterdam több, mint 90 szigeten helyezkedik el. Lakosainak 37%-a nem holland származású és csaknem fele ifjabb 35 évesnél.
Amszterdam áttekinthető, laza és nyitott, olykor kissé kaotikus világváros, hozzávetőlegesen 1 450 000 lakossal.

0 hozzászólás

Írj Te is hozzászólást, mondd el véleményedet a helyről!
Csatlakozz! és írd meg véleményedet!